loading

Vesti

Nacionalni kuvar - prvo mesto

NACIONALNI KUVAR

Kao rezultat projekta Nacionalna kuhinja kao obeležje tradicije i kulture

HLADNO PREDJELO
SANDŽAČKA ZAKUSKA
Normativ (za jednu osobu)
--Goveđa pršuta 30g
--Ovčja prušuta (ovčja lubina- stelja) 30g
--Sudžuk 30g
--Goveđi kulen 30g
--Sjenički sir 30g
--Ovčavina (paprika u mleku) 1kom.
--Jaje 1kom.
Dekoracija po izboru.
PRIPREMA NAMIRNICA
Suvo mesnate proizvode iseći na tanke listiće debljine 3mm.
Jaje skuvati i oljuštiti
Sjenički sir iseći na pravougaonike odgovarajuće šitine I debljine
SERVIRANJE: Serviramo u odgovarajućoj posudi za jednu
osobu ili ovalu za više osoba. Voditi računa o skladu boja
i estetici i dekarisati proizvodno.
 
TOPLO PREDJELO
MANTIJE
 
Normativ (za deset komada)
--Brašno 300g
--Meso(teleće ili juneće bez koske) 100g
--Crni luk 30g
--Maslac 50g
--Ulje 20g
--So po potrebi
--Biber po potrebi
--Kiselo mleko 2dl
P R I P R E M A N A M I R N I C A
--BRAŠNO-za pripremanje mantija koristi se pšenično belo brašnotip 400 ili 500,najpre prosejemo I stavimo na radni sto u vidu kupe.
-- MESO – za pripremanje mantija koristi se teleće ili juneće meso odvrata, podplećke I trbušine. Meso se najpre odvoji od kostiju,odstranimo višak masnoće i žilice, potom sameljemo dva puta u mašiniza mlevenje mesa
.--CRNI LUK –najpre oljuštimo, operemo i sitnoisečemo.
--MASLAC – otopimo. Ostale namirnice pripremiti.
P R I P R E M A Nj E M A N T I J A
--PRIPREMANJE TESTA- u prosejano brašno dodajemo so i mlaku vodu, zamesimo da bude srednje gustine bez grudvica I bude glatke površine. Testo podelimo 10-12 jednakih delova I oblikujemo u vidu loptica, zavisno koliko--PRIPREMANJE TESTA- u prosejano brašno dodajemo so i mlaku vodu, zamesimo da bude srednje gustine bez grudvica I bude glatke površine. Testo podelimo 10-12 jednakih delova I oblikujemo u vidu loptica, zavisno kolikoželimo kora. Zamešeno testo treba da odleži 30 minuta. --PRIPREMA FILA- u drugoj posudi sastavljamo
 
GLAVNO JELO
ŠIRLUK
 
(Norma za 10 osoba)
--Spanać ili zelje 2kg
--Pirinač 300g
--Crni luk 300g
--Beli luk 2 čena
PRIPREMANjE NAMIRNICA
--SPANAĆ- za pripremanje ovog jela koristi se svež spanać zelane bojebez oštecenja. Najpre očistimo, operemo, ocedimo I sitno isečemo.
--PIRINAČ- prebrati I oprati.
--CRNI LUK- oljuštiti I sitno iseći.
--BELI LUK- oljuštiti I sitno iseći.
--MESO-odvoiti od viška masnoće i odžilica i iseći na jednake komade I maranirati u svežoj marinadi da odležiu istoj 10 do 12 sati.--NAPOMENA- pripremiti ostale namirnice: maslac, so, biber, jaja.
PRIPREMANJE IŠIRLUKA
--U odgovarajućoj posudi/šerpi najpre staviti vodu da proključa I dodati jagneće meso uz dodatak garni- buketa, biberovo zrno, lovorov list i kuvati dok meso omekša 80%. U drugoj posudi potopimo pirinač 20 minuta,potom ocedimo I kuvamo dok ne omekša, kuvamo 60%. U posebnoj posudi dodajemo maslac, sitno seckan crni luk I kada je luk upola pržen dodajemo beli luk. Kada se oseti miris belog luka dodajemo zelje, kuvanipirinač, biber, so, I ostale zacine. Sve prodinstamo I zalijemo fondom od jagnećeg mesa. Pripremljenu masu slažemo u djuveč ili tepsiju debljine 5cm i poravnamo francuskom kašikom. Zatim poredjamo jagnjeće meso izalijemo sa fondom. Peći u zagrejanoj pećnici na temperature od 200 do 220. Kada meso dobije polu zlatnu žutu boju vadimo djuveč ili tepsiju, zatim u slobodnom delu mase od spanaća pravimo udubljenje I stavljamocelo razbijeno jaje. Broj jaja zavisi od broja osoba, za svaku osobu po jedno jaje. Pri kraju pečenja možemo dodati dekoraciju po izboru.--SERVIRANJE- ovo jelo obično se servira za više osoba gde se gosti sami poslužuju, aposebno se servira kiselo mleko ili jogurt.
 
DEZERT
KADAIF
 
--SASTOJCI:
-500g mekog brašna
-250g oštrog brašna
-3 jaja
-300g mlevenih oraha,badema ili pistaća
--PRIPREMA TESTAStaviti u brašno žumanaca I malo soli, pa umesiti testo. Ostaviti da odleži30 minuta.
--PRIPREMANJE KADAIFATesto razvući u tanke kore koje se moraju prosušiti. Saviti u rolnu i iseći oštrim nožem na tankerezance. Obariti rezance u posoljenoj i ključaloj vodi. Kuvani kadaif ocediti i raširiti da se osuši.-500g šećera-150g putera-1 limun-1 štapić vanile-malo soliOd oraha (badema ili pistaća), malo šećera i pola količine putera napraviti
Created: Saturday, 25 August 2018 14:38
Hits: 120
Comment count: 0
Upis u novu školsku 2018/2019. god

Upis 2018/2019

 

Za školsku 2018/2019 planiramo upis 6 odeljenja. Plan upisa i broj učenika je prikazan u tabeli

PLAN UPISA 2016/2017
PODRUČJE RADAOBRAZOVNI PROFILIPLANIRANI BROJ UČENIKA
Trgovina ugostiteljstvo i turizam 1. Turistički tehničar 30
2. Ugostiteljski tehničar 30
3. Kulinarski tehničar 30
4. Trgovinski tehničar 30
5. Trgovac 30
Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane 6. Prehrambeni tehničar 30

 

Roditelji će prilikom upisa odlučiti koju varijantu pohađanja nastave će njihova deca koristiti u narednoj školskoj godini:

  1. nastava na srpskom jeziku
    1.  nastava samo na bosanskom jeziku
    2. po modelu dvojezične nastave (bosanski i srpski jezik)

U skladu sa uputstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Created: Sunday, 01 July 2018 04:10
Hits: 167
Comment count: 0
Republička i međunarodna takmičenja

Republička i međunarodna takmičenja

 

Učenici UTŠ-e su u toku ove školske godine osvojili više nagrada i priznanja na domačim i međunarodnim takmičenjima nego ostalih pet srednjih škola iz Novog Pazara zajedno.

Na republičkom takmičenju UTŠ-a održanom 27. i 28. u Beogradu naše učenice Sanja Jovanović i Marijana Milošević osvojile su drugo mesto u kategoriji ugostiteljskih tehničara.

Na međunarodnom takmičenju u Lukovcu održanom 3 i 4 maja učestvovalo je tri ekipe iz naše škole:

·         na takmičenju ugostiteljskih tehničara učenice Sanja Jovanović i Marijana Milošević osvojile su drugo mesto,

·         na takmičenju kulinarskih tehničara učenice Amina Ganić i Berina Lakota osvojile su treće mesto,

·         na takmičenju turističkih tehničara učenice Irma Kurbašević i Anisa Hodović imale su zapaženu prezentaciju turističkih potencijala našeg grada.

Na republičkom takmičenju kulinarskih tehničara održanom u Vrnjačkoj Banj 26.5.2018-god. u kategoriji „Pripremanje nacionalnih jela“ naši učenici Ramiz Župljanin i Nebojša Lončarević osvojili su prvo mesto.

Ovakav uspeh je rezultat ozbiljnog i permanentnog rada naših učenika i njihovih mentora, kako na časovima redovne nastave tako i na časovina dodatne nastave i sekcije slobodnih aktivnosti učenika.

Profesori mentori za ugostiteljske tehničare bili su: Esad Lotinac, Kemal Šećović i Radoslav Gvozdenović-

Profesori mentori za kulinarske tehničare bili su: Naser Đakovac, Radivoje Beloica i Radivoje Barać.

Profesori mentori za turističke tehničare bili su: Rajko Komatina, Naris Radetinac i Irsena Ćorović.

Logističku i finansisku podršku za odlazak naših učenika na takmičenja imali smo od strane od gracke uprave i Republičke turističke organizacije Sandžaka sa kojima UTŠ-a ima izuzetnu saradnju.

Uprava škole i ostali zaposleni su ponosni na svoje učenike i njihove mentore za postignute rezultate na pomenutim takmičenjma.

Created: Monday, 25 June 2018 04:10
Hits: 169
Comment count: 0
Međunarodno takmičenje u Lukovcu

Međunarodno takmičenje u Lukovcu

 

Ugostiteljsko – turistička škola iz Novog Pazara učestvovala je na Međunarodnom takmičenju u Lukovcu. Ekipe Ugostiteljsko – turističke škole bile su u Lukovcu u periodu od 3.5. do 4.5.2018.god. Ekipu naše škole činilo je 6 učenika, 3 mentora i pedagog  škole.

Takmičili su se u sledećim disciplinama:

Ugostiteljski tehničar „Svečani prijem“ učenice, Sanja Jovanović i Marijana Milošević, sa mentorom Esadom Lotincem osvojile su drugo mesto.

Kulinarski tehničar u disciplini „Rolovana piletina u sosu od spanaća i suvog grožđa“, učenice Amina Ganić i Berina Lakota , sa mentorom, Naserom Đakovcem osvojile su treće mesto.

Turistički tehničar, u disciplini „Prezentacija verskih spomenika “, učenice Anisa Hodović i Irma Kurbašević, sa mentorom, Irsenom Ćorović imale su zapaženu prezentaciju turističkih potencijala našeg grada.

Created: Thursday, 21 June 2018 04:10
Hits: 347
Comment count: 7
Turistički tehničar

 

Turistički tehničar

 

četvorogodisnje, perspektivno i odgovorno zanimanje koje je namenjeno učenicima koji vole da putuju i upoznaju nepoznato, koji su komunikativni, kreativni i vole strane jezike. Turistički tehničar obavlja poslove u turističkim agencijama, hotelima, letovalištima i treba da poseduje ljubaznost, tačnost, istrajnost i opštu kulturu. Putem blok nastave učenici imaju priliku da u praksi provere stečena znanja i veštine u obavljanju različitih poslova.

Učenici ovog obrazovnig profila se školuju za obavljanje poslova u turizmu i ugostiteljstvu i za dalje školovanje.
Po završenom obrazovanju za ovaj profil dobija se zvanje Turistički tehničar. Sa ovim zvanjem dolazi se brže do posla.

Moguća radna mesta:

  • Recepcije hotela
  • Turističke agencije
  • Odmarališta
  • Letovališta
  • Samostalne ugostiteljsko-turističke organizacije, npr. u sopstvenoj režiji i dr.

Nastavak školovanja:

  • Viša turistička škola
  • Visoka turistička škola
  • Visoka hotelijerska škola
  • Fakultet za turizam i hotelijerski menadžment
  • Fakultet za sport i turizam
  • Turistički fakultet
  • Drugi fakultet (Pravni, Ekonomski, Ugopstiteljski, Filološki…)

Školske 2008/09 u prvi razred je upisano 36 učenika. Obrozovni profil je u trendu i želje za upisom su jako izražene.

Created: Thursday, 30 October 2014 08:41
Hits: 291
Comment count: 0
Trgovac

Trgovac

 

Izborom ovog trogodišnjeg obrazovnog profila učenicima se omogućuje sticanje znanja i veština iz trgovine. Teorijska nastava se odvija u školi, a praktična nastava u prodavnicama različitog tipa. Delatnost koju obavljaju trgovci je sve više potrebna savremenom društvu usled povećanja broja trgovinskih lanaca i promene potrošackih navika. Iako se čini da ovu vrstu poslova može obavljati bilo ko, poslodavci ipak primat u zapošljavanju daju licima koja imaju završenu odgovarajuću školu.

Učenici ovog obrazovnig profila se školuju za obavljanje poslova u trgovini i za dalje školovanje.
Po završenom obrazovanju za ovaj profil dobija se zvanje Trgovac. Sa ovim zvanjem dolazi se brže do posla.

Moguća radna mesta:

  • Trgovački putnik
  • Hipermarketi
  • Robne kuće i trgovinske radnje
  • Agenti prodaje

Obrozovni profil je u trendu i želje za upisom su jako izražene

Created: Thursday, 30 October 2014 08:36
Hits: 132
Comment count: 0
Kulinarski tehničar

Kulinarski tehničar

 

Oblast kulinarstva postaje sve interesantnija usled popularizacije kulinarskih emisija i reportaža u masovnim medijima. Zanimanje za tu oblast se povećala kao i interesovanje za ove kadrove. U ovom četvorogodišnjem smeru obezbedili smo učenicima zavidni nivo praktičnog znanja, pored teorijskog, koji je neophodan za rad u kuhinji. Akcenat je stavljen na predmet Kuvarstvo sa prakticnom nastavom.

Učenici ovog obrazovnog profila školuju se za rad u ugostiteljstvu i za dalje školovanje. Po završenom obrazovanju za ovaj profil, dobija se zvanje kulinarskog tehničara. Do posla se lakše i brže dolazi i potranja za ovim profilu je u stalnom porastu.

Školovanje se može nastaviti.

Moguća radna mesta:

  • Hoteli, moteli, restorani
  • Letovaništa, odmarališta
  • Kuhinje, menze, domovi i drugo

Nastavak školovanja:

  • Više škole u struci
  • Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment
  • Visoka hotelijerska škola strukovnih studija, smer kuvarstvo sa poslastičarstvom i pekarstvom
  • Drugi fakulteti (Pravni, Ekonomski, Filološki Ugostiteljski i drugi)

Školske 2008/09 upisano je 36 učenika. Želje za upis ovog fakulteta su sve veće

Created: Thursday, 30 October 2014 08:36
Hits: 174
Comment count: 0
Ugostiteljski tehničar

Created: Thursday, 30 October 2014 08:36
Hits: 197
Comment count: 0
Trgovinski tehničar

Trgovinski Tehničar

 

je odgovoran za poslovne rezultate trgovinske firme u kojoj radi, smišlja strategiju prodaje i zadužen je za odnos sa kupcima i dobavljačima. Učenici se snabdevaju odgovarajućim praktičnim znanjima kod naših saradnika, dok se teoretska stiču u školi. Po završetku školovanja učenici stiču četvrti stepen stručne spreme i osposobljeni su za kvalitetan kadar koji će pratiti rastući sector trgovine.

Učenici ovog obrazovnig profila se školuju za obavljanje poslova u trgovini i za dalje školovanje.
Po završenom obrazovanju za ovaj profil dobija se zvanje Trgovinski tehničar. Sa ovim zvanjem dolazi se brže do posla. Moguća radna mesta:

  • Trgovački putnik
  • Hipermarketi
  • Robne kuće i trgovinske radnje
  • Agenti prodaje

Nastavak školovanja:

  • Ekonomski fakultet
  • Pravni fakultet
  • Faklutet za menadžment i bankarstvo
  • Drugi fakultet (Pravni, Ekonomski, Ugostiteljski, Filološki…)

Obrozovni profil je u trendu i želje za upisom su jako izražene

Created: Thursday, 30 October 2014 07:40
Hits: 141
Comment count: 0
Konobar - kuvar

Konobar – Kuvar

 

Konobar -Zanimanje konobara zahteva poznavanje bontona, opšte kulture, prijatnost u ponašanju i brojnih sposobnosti, koje se mogu steći isključivo kroz praksu. Ova vrsta uslužne delatnosti, jako je zahtevna, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. U našoj Školi, ova vrsta trogodisnjeg obrazovanja, odvija se u skladu sa predviđenim nastavnim planom i programom uz izuzetan naglasak na sticanju i usavršavanju praktičnih znanja u najpoznatijim ugostiteljskim objektima.

Kuvar-izuzetno kreativno zanimanje koje je najtraženije u našoj zemlji, jer je diploma kuvara veoma cenjena kod nas, ali i u inostranstvu. Ovaj trogodišnji smer učenicima nudi sticanje znanja i veština u oblasti kuvarstva. Neophodno je da učenici stalno rade na svom usavršavanju radi prilagođavanja promenljivim zahtevima trzišta rada, nastavku i razvoju karijere. Onima koji su stekli diploma kuvara olakšano je zaposljavanje, jer su konkurentniji na trzištu rada.

Učenici koji se opredele za trogodišnje zanimanje pripremaju se direktno za rad ali i mogućnost za dalje usavršavanje i napredovanje u struci. Priprema za rad se vrši kroz teorijsku nastavu, Vežbe i praktičnu nastavu. Struke su jako tražene i jako plaćene.

Moguća radna mesta:

  • Hoteli, moteli, restorani
  • Odmarališta, letovališta
  • Menze, kuhinje, pekare
  • Radijonice za proizvodnju hrane, picerije, kafeterije i drugo.

Nastavak školovanja:

  • Viša poslovna škola
  • Viša ugostiteljska škola
  • Visoka hotelijerska škola strukovnih studija, smer gastronomija-kulinarstvo.
  • Restoraterstvo-usluživanje
  • Poslastičarstvo sa pekarstvom
Created: Thursday, 30 October 2014 07:40
Hits: 149
Comment count: 0
wso shell wso shell Indoxploit Shell wso shell hacklink hacklink satışı hacklink deface mirror hacklink wso shell