loading

Vesti

Nacionalni kuvar - prvo mesto

NACIONALNI KUVAR

Kao rezultat projekta Nacionalna kuhinja kao obeležje tradicije i kulture

HLADNO PREDJELO
SANDŽAČKA ZAKUSKA
Normativ (za jednu osobu)
--Goveđa pršuta 30g
--Ovčja prušuta (ovčja lubina- stelja) 30g
--Sudžuk 30g
--Goveđi kulen 30g
--Sjenički sir 30g
--Ovčavina (paprika u mleku) 1kom.
--Jaje 1kom.
Dekoracija po izboru.
PRIPREMA NAMIRNICA
Suvo mesnate proizvode iseći na tanke listiće debljine 3mm.
Jaje skuvati i oljuštiti
Sjenički sir iseći na pravougaonike odgovarajuće šitine I debljine
SERVIRANJE: Serviramo u odgovarajućoj posudi za jednu
osobu ili ovalu za više osoba. Voditi računa o skladu boja
i estetici i dekarisati proizvodno.
 
TOPLO PREDJELO
MANTIJE
 
Normativ (za deset komada)
--Brašno 300g
--Meso(teleće ili juneće bez koske) 100g
--Crni luk 30g
--Maslac 50g
--Ulje 20g
--So po potrebi
--Biber po potrebi
--Kiselo mleko 2dl
P R I P R E M A N A M I R N I C A
--BRAŠNO-za pripremanje mantija koristi se pšenično belo brašnotip 400 ili 500,najpre prosejemo I stavimo na radni sto u vidu kupe.
-- MESO – za pripremanje mantija koristi se teleće ili juneće meso odvrata, podplećke I trbušine. Meso se najpre odvoji od kostiju,odstranimo višak masnoće i žilice, potom sameljemo dva puta u mašiniza mlevenje mesa
.--CRNI LUK –najpre oljuštimo, operemo i sitnoisečemo.
--MASLAC – otopimo. Ostale namirnice pripremiti.
P R I P R E M A Nj E M A N T I J A
--PRIPREMANJE TESTA- u prosejano brašno dodajemo so i mlaku vodu, zamesimo da bude srednje gustine bez grudvica I bude glatke površine. Testo podelimo 10-12 jednakih delova I oblikujemo u vidu loptica, zavisno koliko--PRIPREMANJE TESTA- u prosejano brašno dodajemo so i mlaku vodu, zamesimo da bude srednje gustine bez grudvica I bude glatke površine. Testo podelimo 10-12 jednakih delova I oblikujemo u vidu loptica, zavisno kolikoželimo kora. Zamešeno testo treba da odleži 30 minuta. --PRIPREMA FILA- u drugoj posudi sastavljamo
 
GLAVNO JELO
ŠIRLUK
 
(Norma za 10 osoba)
--Spanać ili zelje 2kg
--Pirinač 300g
--Crni luk 300g
--Beli luk 2 čena
PRIPREMANjE NAMIRNICA
--SPANAĆ- za pripremanje ovog jela koristi se svež spanać zelane bojebez oštecenja. Najpre očistimo, operemo, ocedimo I sitno isečemo.
--PIRINAČ- prebrati I oprati.
--CRNI LUK- oljuštiti I sitno iseći.
--BELI LUK- oljuštiti I sitno iseći.
--MESO-odvoiti od viška masnoće i odžilica i iseći na jednake komade I maranirati u svežoj marinadi da odležiu istoj 10 do 12 sati.--NAPOMENA- pripremiti ostale namirnice: maslac, so, biber, jaja.
PRIPREMANJE IŠIRLUKA
--U odgovarajućoj posudi/šerpi najpre staviti vodu da proključa I dodati jagneće meso uz dodatak garni- buketa, biberovo zrno, lovorov list i kuvati dok meso omekša 80%. U drugoj posudi potopimo pirinač 20 minuta,potom ocedimo I kuvamo dok ne omekša, kuvamo 60%. U posebnoj posudi dodajemo maslac, sitno seckan crni luk I kada je luk upola pržen dodajemo beli luk. Kada se oseti miris belog luka dodajemo zelje, kuvanipirinač, biber, so, I ostale zacine. Sve prodinstamo I zalijemo fondom od jagnećeg mesa. Pripremljenu masu slažemo u djuveč ili tepsiju debljine 5cm i poravnamo francuskom kašikom. Zatim poredjamo jagnjeće meso izalijemo sa fondom. Peći u zagrejanoj pećnici na temperature od 200 do 220. Kada meso dobije polu zlatnu žutu boju vadimo djuveč ili tepsiju, zatim u slobodnom delu mase od spanaća pravimo udubljenje I stavljamocelo razbijeno jaje. Broj jaja zavisi od broja osoba, za svaku osobu po jedno jaje. Pri kraju pečenja možemo dodati dekoraciju po izboru.--SERVIRANJE- ovo jelo obično se servira za više osoba gde se gosti sami poslužuju, aposebno se servira kiselo mleko ili jogurt.
 
DEZERT
KADAIF
 
--SASTOJCI:
-500g mekog brašna
-250g oštrog brašna
-3 jaja
-300g mlevenih oraha,badema ili pistaća
--PRIPREMA TESTAStaviti u brašno žumanaca I malo soli, pa umesiti testo. Ostaviti da odleži30 minuta.
--PRIPREMANJE KADAIFATesto razvući u tanke kore koje se moraju prosušiti. Saviti u rolnu i iseći oštrim nožem na tankerezance. Obariti rezance u posoljenoj i ključaloj vodi. Kuvani kadaif ocediti i raširiti da se osuši.-500g šećera-150g putera-1 limun-1 štapić vanile-malo soliOd oraha (badema ili pistaća), malo šećera i pola količine putera napraviti
Created: Saturday, 25 August 2018 14:38
Hits: 359
Comment count: 0
Upis u novu školsku 2018/2019. god

Upis 2018/2019

 

Za školsku 2018/2019 planiramo upis 6 odeljenja. Plan upisa i broj učenika je prikazan u tabeli

PLAN UPISA 2016/2017
PODRUČJE RADAOBRAZOVNI PROFILIPLANIRANI BROJ UČENIKA
Trgovina ugostiteljstvo i turizam 1. Turistički tehničar 30
2. Ugostiteljski tehničar 30
3. Kulinarski tehničar 30
4. Trgovinski tehničar 30
5. Trgovac 30
Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane 6. Prehrambeni tehničar 30

 

Roditelji će prilikom upisa odlučiti koju varijantu pohađanja nastave će njihova deca koristiti u narednoj školskoj godini:

  1. nastava na srpskom jeziku
    1.  nastava samo na bosanskom jeziku
    2. po modelu dvojezične nastave (bosanski i srpski jezik)

U skladu sa uputstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Created: Sunday, 01 July 2018 04:10
Hits: 406
Comment count: 0
Republička i međunarodna takmičenja

Republička i međunarodna takmičenja

 

Učenici UTŠ-e su u toku ove školske godine osvojili više nagrada i priznanja na domačim i međunarodnim takmičenjima nego ostalih pet srednjih škola iz Novog Pazara zajedno.

Na republičkom takmičenju UTŠ-a održanom 27. i 28. u Beogradu naše učenice Sanja Jovanović i Marijana Milošević osvojile su drugo mesto u kategoriji ugostiteljskih tehničara.

Na međunarodnom takmičenju u Lukovcu održanom 3 i 4 maja učestvovalo je tri ekipe iz naše škole:

·         na takmičenju ugostiteljskih tehničara učenice Sanja Jovanović i Marijana Milošević osvojile su drugo mesto,

·         na takmičenju kulinarskih tehničara učenice Amina Ganić i Berina Lakota osvojile su treće mesto,

·         na takmičenju turističkih tehničara učenice Irma Kurbašević i Anisa Hodović imale su zapaženu prezentaciju turističkih potencijala našeg grada.

Na republičkom takmičenju kulinarskih tehničara održanom u Vrnjačkoj Banj 26.5.2018-god. u kategoriji „Pripremanje nacionalnih jela“ naši učenici Ramiz Župljanin i Nebojša Lončarević osvojili su prvo mesto.

Ovakav uspeh je rezultat ozbiljnog i permanentnog rada naših učenika i njihovih mentora, kako na časovima redovne nastave tako i na časovina dodatne nastave i sekcije slobodnih aktivnosti učenika.

Profesori mentori za ugostiteljske tehničare bili su: Esad Lotinac, Kemal Šećović i Radoslav Gvozdenović-

Profesori mentori za kulinarske tehničare bili su: Naser Đakovac, Radivoje Beloica i Radivoje Barać.

Profesori mentori za turističke tehničare bili su: Rajko Komatina, Naris Radetinac i Irsena Ćorović.

Logističku i finansisku podršku za odlazak naših učenika na takmičenja imali smo od strane od gracke uprave i Republičke turističke organizacije Sandžaka sa kojima UTŠ-a ima izuzetnu saradnju.

Uprava škole i ostali zaposleni su ponosni na svoje učenike i njihove mentore za postignute rezultate na pomenutim takmičenjma.

Created: Monday, 25 June 2018 04:10
Hits: 409
Comment count: 0
Međunarodno takmičenje u Lukovcu

Međunarodno takmičenje u Lukovcu

 

Ugostiteljsko – turistička škola iz Novog Pazara učestvovala je na Međunarodnom takmičenju u Lukovcu. Ekipe Ugostiteljsko – turističke škole bile su u Lukovcu u periodu od 3.5. do 4.5.2018.god. Ekipu naše škole činilo je 6 učenika, 3 mentora i pedagog  škole.

Takmičili su se u sledećim disciplinama:

Ugostiteljski tehničar „Svečani prijem“ učenice, Sanja Jovanović i Marijana Milošević, sa mentorom Esadom Lotincem osvojile su drugo mesto.

Kulinarski tehničar u disciplini „Rolovana piletina u sosu od spanaća i suvog grožđa“, učenice Amina Ganić i Berina Lakota , sa mentorom, Naserom Đakovcem osvojile su treće mesto.

Turistički tehničar, u disciplini „Prezentacija verskih spomenika “, učenice Anisa Hodović i Irma Kurbašević, sa mentorom, Irsenom Ćorović imale su zapaženu prezentaciju turističkih potencijala našeg grada.

Created: Thursday, 21 June 2018 04:10
Hits: 576
Comment count: 7
Turistički tehničar

 

Turistički tehničar

 

četvorogodisnje, perspektivno i odgovorno zanimanje koje je namenjeno učenicima koji vole da putuju i upoznaju nepoznato, koji su komunikativni, kreativni i vole strane jezike. Turistički tehničar obavlja poslove u turističkim agencijama, hotelima, letovalištima i treba da poseduje ljubaznost, tačnost, istrajnost i opštu kulturu. Putem blok nastave učenici imaju priliku da u praksi provere stečena znanja i veštine u obavljanju različitih poslova.

Učenici ovog obrazovnig profila se školuju za obavljanje poslova u turizmu i ugostiteljstvu i za dalje školovanje.
Po završenom obrazovanju za ovaj profil dobija se zvanje Turistički tehničar. Sa ovim zvanjem dolazi se brže do posla.

Moguća radna mesta:

  • Recepcije hotela
  • Turističke agencije
  • Odmarališta
  • Letovališta
  • Samostalne ugostiteljsko-turističke organizacije, npr. u sopstvenoj režiji i dr.

Nastavak školovanja:

  • Viša turistička škola
  • Visoka turistička škola
  • Visoka hotelijerska škola
  • Fakultet za turizam i hotelijerski menadžment
  • Fakultet za sport i turizam
  • Turistički fakultet
  • Drugi fakultet (Pravni, Ekonomski, Ugopstiteljski, Filološki…)

Školske 2008/09 u prvi razred je upisano 36 učenika. Obrozovni profil je u trendu i želje za upisom su jako izražene.

Created: Thursday, 30 October 2014 08:41
Hits: 582
Comment count: 0
Trgovac

Trgovac

 

Izborom ovog trogodišnjeg obrazovnog profila učenicima se omogućuje sticanje znanja i veština iz trgovine. Teorijska nastava se odvija u školi, a praktična nastava u prodavnicama različitog tipa. Delatnost koju obavljaju trgovci je sve više potrebna savremenom društvu usled povećanja broja trgovinskih lanaca i promene potrošackih navika. Iako se čini da ovu vrstu poslova može obavljati bilo ko, poslodavci ipak primat u zapošljavanju daju licima koja imaju završenu odgovarajuću školu.

Učenici ovog obrazovnig profila se školuju za obavljanje poslova u trgovini i za dalje školovanje.
Po završenom obrazovanju za ovaj profil dobija se zvanje Trgovac. Sa ovim zvanjem dolazi se brže do posla.

Moguća radna mesta:

  • Trgovački putnik
  • Hipermarketi
  • Robne kuće i trgovinske radnje
  • Agenti prodaje

Obrozovni profil je u trendu i želje za upisom su jako izražene

Created: Thursday, 30 October 2014 08:36
Hits: 351
Comment count: 0
Kulinarski tehničar

Kulinarski tehničar

 

Oblast kulinarstva postaje sve interesantnija usled popularizacije kulinarskih emisija i reportaža u masovnim medijima. Zanimanje za tu oblast se povećala kao i interesovanje za ove kadrove. U ovom četvorogodišnjem smeru obezbedili smo učenicima zavidni nivo praktičnog znanja, pored teorijskog, koji je neophodan za rad u kuhinji. Akcenat je stavljen na predmet Kuvarstvo sa prakticnom nastavom.

Učenici ovog obrazovnog profila školuju se za rad u ugostiteljstvu i za dalje školovanje. Po završenom obrazovanju za ovaj profil, dobija se zvanje kulinarskog tehničara. Do posla se lakše i brže dolazi i potranja za ovim profilu je u stalnom porastu.

Školovanje se može nastaviti.

Moguća radna mesta:

  • Hoteli, moteli, restorani
  • Letovaništa, odmarališta
  • Kuhinje, menze, domovi i drugo

Nastavak školovanja:

  • Više škole u struci
  • Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment
  • Visoka hotelijerska škola strukovnih studija, smer kuvarstvo sa poslastičarstvom i pekarstvom
  • Drugi fakulteti (Pravni, Ekonomski, Filološki Ugostiteljski i drugi)

Školske 2008/09 upisano je 36 učenika. Želje za upis ovog fakulteta su sve veće

Created: Thursday, 30 October 2014 08:36
Hits: 402
Comment count: 0
Ugostiteljski tehničar

Created: Thursday, 30 October 2014 08:36
Hits: 438
Comment count: 0
Trgovinski tehničar

Trgovinski Tehničar

 

je odgovoran za poslovne rezultate trgovinske firme u kojoj radi, smišlja strategiju prodaje i zadužen je za odnos sa kupcima i dobavljačima. Učenici se snabdevaju odgovarajućim praktičnim znanjima kod naših saradnika, dok se teoretska stiču u školi. Po završetku školovanja učenici stiču četvrti stepen stručne spreme i osposobljeni su za kvalitetan kadar koji će pratiti rastući sector trgovine.

Učenici ovog obrazovnig profila se školuju za obavljanje poslova u trgovini i za dalje školovanje.
Po završenom obrazovanju za ovaj profil dobija se zvanje Trgovinski tehničar. Sa ovim zvanjem dolazi se brže do posla. Moguća radna mesta:

  • Trgovački putnik
  • Hipermarketi
  • Robne kuće i trgovinske radnje
  • Agenti prodaje

Nastavak školovanja:

  • Ekonomski fakultet
  • Pravni fakultet
  • Faklutet za menadžment i bankarstvo
  • Drugi fakultet (Pravni, Ekonomski, Ugostiteljski, Filološki…)

Obrozovni profil je u trendu i želje za upisom su jako izražene

Created: Thursday, 30 October 2014 07:40
Hits: 394
Comment count: 0
Konobar - kuvar

Konobar – Kuvar

 

Konobar -Zanimanje konobara zahteva poznavanje bontona, opšte kulture, prijatnost u ponašanju i brojnih sposobnosti, koje se mogu steći isključivo kroz praksu. Ova vrsta uslužne delatnosti, jako je zahtevna, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu. U našoj Školi, ova vrsta trogodisnjeg obrazovanja, odvija se u skladu sa predviđenim nastavnim planom i programom uz izuzetan naglasak na sticanju i usavršavanju praktičnih znanja u najpoznatijim ugostiteljskim objektima.

Kuvar-izuzetno kreativno zanimanje koje je najtraženije u našoj zemlji, jer je diploma kuvara veoma cenjena kod nas, ali i u inostranstvu. Ovaj trogodišnji smer učenicima nudi sticanje znanja i veština u oblasti kuvarstva. Neophodno je da učenici stalno rade na svom usavršavanju radi prilagođavanja promenljivim zahtevima trzišta rada, nastavku i razvoju karijere. Onima koji su stekli diploma kuvara olakšano je zaposljavanje, jer su konkurentniji na trzištu rada.

Učenici koji se opredele za trogodišnje zanimanje pripremaju se direktno za rad ali i mogućnost za dalje usavršavanje i napredovanje u struci. Priprema za rad se vrši kroz teorijsku nastavu, Vežbe i praktičnu nastavu. Struke su jako tražene i jako plaćene.

Moguća radna mesta:

  • Hoteli, moteli, restorani
  • Odmarališta, letovališta
  • Menze, kuhinje, pekare
  • Radijonice za proizvodnju hrane, picerije, kafeterije i drugo.

Nastavak školovanja:

  • Viša poslovna škola
  • Viša ugostiteljska škola
  • Visoka hotelijerska škola strukovnih studija, smer gastronomija-kulinarstvo.
  • Restoraterstvo-usluživanje
  • Poslastičarstvo sa pekarstvom
Created: Thursday, 30 October 2014 07:40
Hits: 403
Comment count: 0
wso shell wso shell Indoxploit Shell wso shell hacklink hacklink satışı hacklink deface mirror hacklink wso shell
instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower instagram takipçi instagram takipçi instagram free followers instagram takipçi satın al free followers for instagram free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower Escort Samsun Escort Samsun Mersin Escort ankara bayan escort Malatya Escort Bayan Kayseri Escort Bayan Kayseri Escort Escort Gaziantep Gaziantep Escort Gaziantep Escort Eskisehir Escort Bayan Eskişehir Escort Escort Bursa Bursa Escort Escort Bursa Escort Beylikdüzü Beylikdüzü Escort Bayan Beylikdüzü Escort Escort Beylikdüzü Antalya Escort Escort Antalya Escort Alanya Alanya Escort Escort Adana Malatya Escort Alanya Escort Bayan Konya Escort Bayan Bodrum Escort Bayan Kuşadası Escort Bayan İskenderun Escort Escort Gaziantep Adana Escort Bayan Bursa Escort kartal escort instagram takipçi kasma instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi instagram giriş instagram takipçi satın al instagram free followers instagram free follower cheat follower for instagram free instagram followers free followers for instagram cami halısı cami halısı cami halısı Promosyon çiğköfte