loading

VESTI

Nacionalni kuvar - prvo mesto

NACIONALNI KUVAR

Kao rezultat projekta Nacionalna kuhinja kao obeležje tradicije i kulture

HLADNO PREDJELO
SANDŽAČKA ZAKUSKA
Normativ (za jednu osobu)
--Goveđa pršuta 30g
--Ovčja prušuta (ovčja lubina- stelja) 30g
--Sudžuk 30g
--Goveđi kulen 30g
--Sjenički sir 30g
--Ovčavina (paprika u mleku) 1kom.
--Jaje 1kom.
Dekoracija po izboru.
PRIPREMA NAMIRNICA
Suvo mesnate proizvode iseći na tanke listiće debljine 3mm.
Jaje skuvati i oljuštiti
Sjenički sir iseći na pravougaonike odgovarajuće šitine I debljine
SERVIRANJE: Serviramo u odgovarajućoj posudi za jednu
osobu ili ovalu za više osoba. Voditi računa o skladu boja
i estetici i dekarisati proizvodno.
 
TOPLO PREDJELO
MANTIJE
 
Normativ (za deset komada)
--Brašno 300g
--Meso(teleće ili juneće bez koske) 100g
--Crni luk 30g
--Maslac 50g
--Ulje 20g
--So po potrebi
--Biber po potrebi
--Kiselo mleko 2dl
P R I P R E M A N A M I R N I C A
--BRAŠNO-za pripremanje mantija koristi se pšenično belo brašnotip 400 ili 500,najpre prosejemo I stavimo na radni sto u vidu kupe.
-- MESO – za pripremanje mantija koristi se teleće ili juneće meso odvrata, podplećke I trbušine. Meso se najpre odvoji od kostiju,odstranimo višak masnoće i žilice, potom sameljemo dva puta u mašiniza mlevenje mesa
.--CRNI LUK –najpre oljuštimo, operemo i sitnoisečemo.
--MASLAC – otopimo. Ostale namirnice pripremiti.
P R I P R E M A Nj E M A N T I J A
--PRIPREMANJE TESTA- u prosejano brašno dodajemo so i mlaku vodu, zamesimo da bude srednje gustine bez grudvica I bude glatke površine. Testo podelimo 10-12 jednakih delova I oblikujemo u vidu loptica, zavisno koliko--PRIPREMANJE TESTA- u prosejano brašno dodajemo so i mlaku vodu, zamesimo da bude srednje gustine bez grudvica I bude glatke površine. Testo podelimo 10-12 jednakih delova I oblikujemo u vidu loptica, zavisno kolikoželimo kora. Zamešeno testo treba da odleži 30 minuta. --PRIPREMA FILA- u drugoj posudi sastavljamo
 
GLAVNO JELO
ŠIRLUK
 
(Norma za 10 osoba)
--Spanać ili zelje 2kg
--Pirinač 300g
--Crni luk 300g
--Beli luk 2 čena
PRIPREMANjE NAMIRNICA
--SPANAĆ- za pripremanje ovog jela koristi se svež spanać zelane bojebez oštecenja. Najpre očistimo, operemo, ocedimo I sitno isečemo.
--PIRINAČ- prebrati I oprati.
--CRNI LUK- oljuštiti I sitno iseći.
--BELI LUK- oljuštiti I sitno iseći.
--MESO-odvoiti od viška masnoće i odžilica i iseći na jednake komade I maranirati u svežoj marinadi da odležiu istoj 10 do 12 sati.--NAPOMENA- pripremiti ostale namirnice: maslac, so, biber, jaja.
PRIPREMANJE IŠIRLUKA
--U odgovarajućoj posudi/šerpi najpre staviti vodu da proključa I dodati jagneće meso uz dodatak garni- buketa, biberovo zrno, lovorov list i kuvati dok meso omekša 80%. U drugoj posudi potopimo pirinač 20 minuta,potom ocedimo I kuvamo dok ne omekša, kuvamo 60%. U posebnoj posudi dodajemo maslac, sitno seckan crni luk I kada je luk upola pržen dodajemo beli luk. Kada se oseti miris belog luka dodajemo zelje, kuvanipirinač, biber, so, I ostale zacine. Sve prodinstamo I zalijemo fondom od jagnećeg mesa. Pripremljenu masu slažemo u djuveč ili tepsiju debljine 5cm i poravnamo francuskom kašikom. Zatim poredjamo jagnjeće meso izalijemo sa fondom. Peći u zagrejanoj pećnici na temperature od 200 do 220. Kada meso dobije polu zlatnu žutu boju vadimo djuveč ili tepsiju, zatim u slobodnom delu mase od spanaća pravimo udubljenje I stavljamocelo razbijeno jaje. Broj jaja zavisi od broja osoba, za svaku osobu po jedno jaje. Pri kraju pečenja možemo dodati dekoraciju po izboru.--SERVIRANJE- ovo jelo obično se servira za više osoba gde se gosti sami poslužuju, aposebno se servira kiselo mleko ili jogurt.
 
DEZERT
KADAIF
 
--SASTOJCI:
-500g mekog brašna
-250g oštrog brašna
-3 jaja
-300g mlevenih oraha,badema ili pistaća
--PRIPREMA TESTAStaviti u brašno žumanaca I malo soli, pa umesiti testo. Ostaviti da odleži30 minuta.
--PRIPREMANJE KADAIFATesto razvući u tanke kore koje se moraju prosušiti. Saviti u rolnu i iseći oštrim nožem na tankerezance. Obariti rezance u posoljenoj i ključaloj vodi. Kuvani kadaif ocediti i raširiti da se osuši.-500g šećera-150g putera-1 limun-1 štapić vanile-malo soliOd oraha (badema ili pistaća), malo šećera i pola količine putera napraviti
Share Close
Blog 120
wso shell wso shell Indoxploit Shell wso shell hacklink hacklink satışı hacklink deface mirror hacklink wso shell